JADŁOSPIS

01.05.2017r. (pon.)

ŚWIĘTO PRACY

02.05.2017r. (wt.)

Śniadanie: zupa mleczna z płatkami musli

Obiad: Zupa brokułowa z warzywami, zacierką i ziel. pietruszką

Potrawka z kurczaka z mięsem duszonym, warzywami, brązowym ryżem

Podwieczorek: Owoce- banan/ gruszka

03.05.2017r. (śr.)

ŚWIĘTO KONSTYTUCJI 3 MAJA

04.05.2017r. (czw.)

Śniadanie: pieczywo mieszane z masełkiem, twarogiem i szczypiorkiem

Obiad: Zupa zacierka babuni na grysiku z warzywami i ziel. pietruszką

Pierogi z mięsem  oraz delikatną okrasą z cebuli, surówka z białej kapusty, ogórka i kukurydzy

Podwieczorek: Marchewka krojona/ Owoce- melon

05.05.2017r. (pt.)

Śniadanie: chleb orkiszowy z masłem i pastą rybną z makreli, na jogurcie, kakao

Obiad: Zupa pomidorowa z warzywami, zacierką i ziel. pietruszką

Paluszki rybne z mintaja, ziemniaki puree z ziel. koperkiem, surówka z tartego kalafiora i marchewki

Podwieczorek: Ciasto szarlotka (obniżona zaw. cukru)/ Warzywo- rzodkiewka

08.05.2017r. (pon.)

Śniadanie: pieczywo mieszane (razowo/ pszenne) z masełkiem i serkiem homo

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem, warzywami i ziel. pietruszką

Spaghetti bolognese z mięsem wp./woł.

Podwieczorek: Jogurt naturalny/ Owoce- jabłko

09.05.2017r. (wt.)

Śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi

Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem, warzywami, ziemniakami i ziel. pietruszką

Kotlecik pożarski w sosie śmietanowym z ziemniakami puree, surówka colesław

Podwieczorek: Owoce- banan/ gruszka

10.05.2017r. (śr.)

Śniadanie: pieczywo „Kłos” żytnio/ razowe z masełkiem, wędliną drobiową i św. ogórkiem, kakao

Obiad: Zupa krupnik z warzywami, ziemniaki i ziel. pietruszką

Naleśniki z twarogiem/ sos jogurtowo- malinowy (osobno)

Podwieczorek: Owoce- banan/ jabłko

11.05.2017r. (czw.)

Śniadanie: pieczywo razowe ze słonecznikiem, pasta twarogowa z rzodkiewką

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami, warzywami i ziel. pietruszką

Grillowana pierś z kurczaka w sosie napolli z kaszą jaglaną

Podwieczorek: Marchewka krojona/  Mus owocowo- warzywny

12.05.2017r. (pt.)

Śniadanie: bułeczka wieloziarnista z masełkiem i serem żółtym i pomidorem, kakao

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką, brokułami, brukselką, kalafiorem, zacierką i ziel. pietruszką

Dorsz po parysku w sosie maślano- jogurtowym, ziemniaki puree z ziel. koperkiem, fasolka szparagowa na parze

Podwieczorek: Chrupki kukurydziane o smaku czekoladowym- SAN (bez dodatku cukru)/  Owoce- melon

15.05.2017r. (pon.)

Śniadanie: parówki z szynki, bułeczka graham z masełkiem, kakao

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, warzywami i ziel. pietruszką

Krokiet z mięsem, surówka z białej kapusty, kukurydzy, ogórka i zieleniny

 Podwieczorek: Jogurt naturalny/ Owoc- jabłko

16.05.2017r. (wt.)

Śniadanie: zupa mleczna z płatkami musli

Obiad: Zupa krem z ziel. warzyw z makaronem ryżowym i ziel. pietruszką

Gołąbek w sosie pomidorowym, ziemniaki puree z ziel. koperkiem

Podwieczorek: Owoce- gruszka/ jabłko

17.05.2017r. (śr.)

Śniadanie: pieczywo razowe z masełkiem, pasta jajeczna na jogurcie naturalnym

Obiad: Zupa żurek po staropolsku z warzywami, ziemniakami  i ziel. pietruszką

Kopytka w sosie pieczeniowym, surówka z marchewki

Podwieczorek: Marchewka krojona/ Owoce- banan

18.05.2017r. (czw.)

Śniadanie: bułeczka herbowa ciemna z płatkami owsianymi, masełkiem, pastą z kaszy jaglanej z rucolą i serkiem mascapone, kakao

Obiad: Zupa marchwianka z ziemniakami, warzywami i ziel. pietruszką

Gulasz wp.z marchewką i groszkiem, kasza gryczana, surówka z buraczków

Podwieczorek: Owoce- jabłko/ melon

19.05.2017r. (pt.)

Śniadanie: kromka chleba żytnio/ razowego z masełkiem, twarożkiem, szczypiorkiem

Obiad: Zupa ogórkowa z warzywami, ziemniakami i ziel. pietruszką

Klopsik smażony z dorsza z warzywami, ziemniakami puree i ziel. koperkiem, marchewka duszona z ziel. groszkiem

Podwieczorek: Warzywo- papryka czerwona/ Ciasto sernik wiedeński (obniżona zaw. cukru)

22.05.2017r. (pon.)

Śniadanie: bułeczka graham z masełkiem i wędliną drobiową, św. ogórek, kakao

Obiad: Zupa rosół z zacierką z warzywami i ziel. pietruszką

Kurczak w sosie słodko- kwaśnym, ryż brązowy, surówka z białej kapusty, ogórka, kukurydzy i ziel, pietruszki

Podwieczorek: Jogurt naturalny/ Owoc- jabłko

23.05.2017r. (wt.)

Śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi

Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z warzywami, ziemniakami, czerwoną papryką i ziel. pietruszką

Złocisty sznycel drobiowy z ziemniakami puree, surówka z tartego kalafiora i marchewki

Podwieczorek: Owoc- gruszka/ banan

24.05.2017r. (śr.)

Śniadanie: pieczywo mieszane z masełkiem, twarogiem i miodem

Obiad: Zupa wiejska z warzywami, ziemniakami, mięsem mielonym, wp.,ziel. groszkiem i ziel. pietruszką

Pierogi z jagodami i twarogiem/ sos jogurtowy (osobno)

Podwieczorek: Owoc- jabłko/ banan

25.05.2017r. (czw.)

Śniadanie: bułeczka ciemna, herbowa z płatkami owsianymi, masłem i żółtym serem, pomidor św., kakao

Obiad: Zupa kartoflanka z serem żółtym, warzywami i ziel. pietruszką

Pulpet drobiowy w sosie koperkowym z kaszą pęczak, surówka z buraczków

Podwieczorek: Marchewka krojona/ Mus owocowy

26.05.2017r. (pt.)

Śniadanie: kromka chleba z masełkiem i serkiem homogenizowanym

Obiad: Zupa jarzynowa z zacierką, warzywami i ziel. pietruszką

Dorsz po grecku z warzywami, ziemniakami puree i ziel. koperkiem, kalafior gotowany na parze

Podwieczorek: Owoc- melon/ Ciasteczka owsiane Sante z suszonymi owocami i wiśnią (bez dodatku cukru)

29.05.2017r. (pon.)

Śniadanie: bułeczka grahamka z  masłem, chudą wędliną i ogórkiem, kakao

Obiad: Zupa brokułowa z zacierką, warzywami i ziel. pietruszką

Kluski śląskie w sosie pieczeniowym, surówka z białej kapusty, ogórka, kukurydzy i ziel. pietruszki

Podwieczorek: Jogurt naturalny/ Owoc- jabłko

30.05.2017r. (wt.)

Śniadanie: zupa mleczna z płatkami musli

Obiad: Delikatna ogórkowa z warzywami, ziemniakami i ziel. pietruszką

Roladka drobiowa ze szpinakiem w sosie śmietanowym, ryż paraboliczny, surówka z tartego kalafiora i marchewki

Podwieczorek: Owoc- banan/ gruszka

31.05.2017r. (śr.)

Śniadanie: bułeczka wieloziarnista z masłem i żółtym serem

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami, mięsem mielonym- drobiowym, warzywami i ziel. pietruszką

Kluski leniwe z twarogiem/ sos jogurtowy (osobno)

Podwieczorek: Owoc- jabłko/ banan

01.06.2017r. (czw.)

Śniadanie: pieczywo mieszane z masełkiem, twarogiem i szczypiorkiem

Obiad: Zupa barszcz zabielany z warzywami, ziemniakami i ziel. pietruszką

Pieczona pierś z indyka w sosie holenderskim z kaszą jaglaną, surówka z buraczków

Podwieczorek: Marchewka krojona/ Owoc- ananas

02.06.2017r. (pt.)

Śniadanie: chleb orkiszowy z masełkiem i pastą rybną z makreli na jogurcie, kakao

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem z warzywami i ziel. pietruszką

Pulpecik z dorsza w sosie cytrynowym z rodzynkami, ziemniaki puree z ziel. koperkiem, fasolka szparagowa

Podwieczorek: Ciasteczka owsiane Sante z suzonymi owocami i wiśnią (bez dodatku cukru)